Déli körvasút: Jogszabálysértően járt el a Szolnok megyei kormányhivatal

Megosztás

A Fővárosi Törvényszék keddi döntésével ismételten érvénytelenítette a Déli körvasút építéséhez kapcsolódóan kiadott környezethasználati engedélyt. A döntés alapja az volt, hogy nem az illetékes hatóság, a Pest Vármegyei Kormányhivatal, hanem téves jogértelmezés folytán a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal járt el az ügyben.

A törvényszék ennek értelmében megsemmisítette az előző döntést és új eljárás lefolytatását rendelte el. A törvényszék közleménye hangsúlyozta, hogy a bíróság nem hozott döntést a Déli körvasút katonai célú kijelöléséről és az építkezés felfüggesztéséről sem, mivel ezek nem tartoztak az ügy tárgyához.

A felperesek kérésére a bíróság kizárólag az illetékességi kérdéseket vizsgálta meg. Ennek eredményeként megállapították, hogy a honvédelmi kijelölés nem befolyásolta a környezetvédelmi ügyekben eljáró hatóság illetékességét, így a Pest Vármegyei Kormányhivatal maradt az illetékes szerv.

Mivel a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal jogszabálysértően járt el, az engedélyezési döntést érvénytelenítették.

Ez alapján a törvényszék kimondta, hogy nem a kijelölés jogszerűsége, hanem az eljárás illetékessége volt a jogvita alapja. Az új eljárásban az illetékes hatóság fog eljárni.

Meglehetősen bonyolult ügyről van szó, a Déli körvasút által a főváros déli részén, a Rákóczi hídon keresztül félkörben fejlesztenék a vasúti forgalmat, illetve vonalbővítéssel és három új vasúti megálló kiépítésével. Ennek eredményeként azzal számolnak, hogy vonzóbbá válik a közlekedés Budafoktól Kőbányán át Rákosmentéig a fővárosiaknak, valamint megkönnyítheti az agglomeráció helyzetét is.

A Telex megkereste a Fővárosi Törvényszéket, akik egyértelművé tették, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatalnak nincs hatásköre az engedélyeztetésről, ezt az eljárást a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak kell lefolytatnia. Emiatt hatályon kívül helyezte a korábban kiadott környezetvédelmi engedélyt és új eljárás indítására kötelezte a Pest Vármegyei Kormányhivatalt.

A beruházás már majdnem 200 milliárd forintos összköltségnél tart, természetesen Mészáros Lőrinc legnagyobb vállalata, a V-Híd végzi a munkálatokat.

Kiemelt képünkön a Déli körvasút Fehérvári úti látványterve látható.

Kép: iho.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek